U svetu gde svaka digitalna akcija zahteva brzinu munje, mreža je vaš autoput. Da, to je ta utabana staza po kojoj se kreću vaše informacije, podaci i – ne zaboravimo – vaši emotikoni u direktnoj komunikaciji. 

mreza autoput

Ako ste mislili da je mreža samo par metara mrežnog kabla i tek nešto malo hardvera, onda, dragi moji, niste shvatili koliko je kompleksan taj “put” zapravo.

Zamislite, auto-put koji nikada ne čistite, ne održavate i ne popravljate. Da li biste želeli da vozite na njemu? Naravno da ne. Ali komšija Paja iz ulice, sa svojim “rešićemo” pristupom, tvrdi da mreža može funkcionisati bez redovnog održavanja. “Neka, proći će,” kaže on dok vaši podaci čekaju u virtualnoj saobraćajnoj gužvi.

Mreža je, kao i svaki autoput, podložna preopterećenju, propustima i problemima. Bez pravilnog održavanja i upravljanja, brzinom svetlosti se može pretvoriti u usporeni saobraćaj. I dok Paja možda misli da je dovoljno “resetovati” mrežni ruter s vremena na vreme, pravi stručnjaci znaju da je to kao da pokušavate popraviti rupu u autoputu lepljivom trakom.

Dakle, sledeći put kada čujete nekog kako kaže da se mreža ne mora održavati jer “se neće  ništa desiti”, razmislite: “Da li biste rizikovali da svoj skupoceni automobil istumbate na nekom neodržavanom poljskom putu? Ne? Pa, zašto biste onda riskirali svoje poslovanje na neodržavanoj mreži?”

mreza kao autoput